A doua oară mamă

Pentru o femeie care a născut deja un copil, încercarea de a rămâne însărcinată pentru a doua oară se poate transforma într-o adevărată provocare. Odată cu înaintarea în vârstă, la care se adaugă diverși factori negativi, fertilitatea nu mai este un proces anatomic care poate fi controlat.

Nu e de mirare deci că un sfert dintre persoanele care apelează la tratamente de fertilitate sunt cupluri care încearcă să aducă pe lume al doilea copil, iar multe dintre femeile aflate în această situație descoperă că suferă în fapt de ceea ce în termeni medicali poartă numele de ”infertilitate secundară”.

Cauze ale infertilității secundare

În primul rând, scăderea fertilității în rândul femeilor care au născut deja un copil se află în strânsă legătură cu vârsta. Majoritatea celor care se decid să devină părinți pentru a doua oară amână acest moment până după vârsta de 30 de ani, când fertilitatea scade atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. În primul caz, apar schimbările și dereglările hormonale, afectând fertilitatea și provocând diverse dezechilibre, în timp ce la bărbați, tot după această vârstă, apare o scădere a numărului de spermatozoizi.

La această problemă, se adaugă diverși alți factori, cum sunt alimentația deficitară, nivelul de stres crescut corelat cu îngrijirea primului copil, infecțiile netratate, stresul cauzat tocmai de imposibilitatea de a concepe sau problemele apărute în timpul primei sarcini. Diversele afecțiuni, schimbările în greutate sau administrarea unor medicamente pot afecta în egală măsură fertilitatea.

Soluții și tratamente

Dacă nu ai reușit să rămâi însărcinată după primele contacte sexuale neprotejate, nu este cazul să te îngrijorezi. Medicii recomandă un interval de 6 luni pentru cuplurile cu vârsta de peste 30 de ani și 12 luni pentru cei care nu au încă această vârstă înainte de a recurge la tratamente de fertilitate. În acest timp, există o serie de sfaturi pe care le poți urma, pentru a-ți spori șansele de a rămâne însărcinată.

Adoptă o dietă cât mai sănătoasă

Majoritatea femeilor care alăptează sau au alăptat prezintă un deficit de calciu și fier, care sunt deosebit de importante pentru starea de bine a viitoarei mămici. Consumul regulat de carne de vită și suplimente de acid folic pot regla acest dezechilibru, pregătind corpul pentru o nouă sarcină.

 Elimină pe cât posibil factorii de stres

În calitate de mamă, rutina zilnică este o sursă permanentă de temeri și îngrijorări, la care se adaugă și nemulțumirile cauzate de eșecul încercărilor de a rămâne însărcinată. Pentru a ieși din această situație, n-ar strica o scurtă evadare din cotidian, într-un loc retras și liniștit, unde tu și partenerul tău puteți petrece mai mult timp împreună.  

Monitorizează cu atenție perioadele fertile

Dacă prima sarcină a apărut ușor și natural, poate că acum este momentul să încerci o mai atentă monitorizare a perioadelor fertile. Cunoscând zilele din ciclu când are loc ovulația, vei putea să determini momentul exact când poți să rămâi însărcinată.

Planificarea unei sarcini cu ajutorul dispozitivului Cyclotest Baby

Dacă vrei să apelezi la o metodă naturală de monitorizare a fertilității, trebuie să știi că există un dispozitiv modern, Cyclotest Baby, care te scapă de grija monitorizării permanente a ciclului menstrual. Prin măsurarea temperaturii în fiecare dimineață, dispozitivul de monitorizare a fertilității te anunță automat și cu mare precizie dacă ești în perioada nefertilă, fertilă sau cu șanse crescute de fertilitate. Tot Cyclotest Baby va fi și primul care te anunță că ai putea să fii însărcinată. Este ușor de folosit, prezintă o multitudine de avantaje și vine însoțit de toate instrucțiunile de utilizare.

Infertilitatea secundară este, în concluzie, o problemă care poate fi tratată în timp. Secretul stă în răbdare, înțelegere din partea ambilor parteneri și puțin ajutor pentru natura care refuză să-și urmeze cursul firesc.

Nu esistă produse care să se potrivească cu această selecţie