Alcoolul şi produsele similare

Mucul de ţigară Fumatul şi (in-)fertilitatea

Renunţaţi la fumat!
Dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră fumaţi: renunţaţi acum!

Un raport al Asociaţiei Medicale Britanice (BMA) din 2004 a conchis asupra faptului că nicotina poate produce insuficienţă gravă la nivelul sistemelor de reproducere, atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Nefumătorii au şanse mai mari

Fumatul afectează, de asemenea, echilibrul hormonal, prin creşterea semnificativă a concentraţiei de FSH (hormonul de stimulare foliculară), comparativ cu valoarea dorită, ceea ce, la rândul său, determină îmbătrânirea mai rapidă a ovulului. În plus, fumatul poate produce dereglări ale ciclului lunar şi poate determina instalarea prematură a menopauzei, din moment ce reduce nivelul de estrogen la o valoare ce este tipică femeilor aflate în această perioadă de schimbare a vieţii. Aceasta se aplică, mai ales în cazul în care aveţi deja 35 de ani şi timpul se scurge în defavoarea dumneavoastră.
Fumatul reduce, de asemenea, concentraţia de vitamină C din sânge. Cantităţi suficiente de antioxidanţi sunt necesare pentru a îmbunătăţi calitatea ovulelor. Femeile care fumează au, în general, în sânge niveluri foarte ridicate de cadmiu, o substanţă minerală extrem de dăunătoare, care împiedică absorbţia zincului de către organism. Zincul, la rândul său, este foarte important pentru funcţionarea organelor de reproducere.

S-a confirmat, de asemenea, în mod repetat, faptul că fumatul creşte riscul de avort spontan. Estimările indică faptul că fumatul este cauza a peste 5.000 de avorturi spontane pe an, şi că femeile care fumează doar o ţigară pe zi îşi reduc şansele de a concepe un copil şi cresc probabilitatea de avort spontan.

De fapt, totul se reduce la aceasta: cu cât fumaţi mai mult, cu atât aveţi şanse mai mici de a rămâne însărcinată. În plus, femeile ale căror mame au fumat în timpul sarcinii, au, de asemenea, şanse mai mici de a rămâne însărcinate decât femeile ale căror mame nu au fost fumătoare.
Fumatul pasiv este, de asemenea, periculos. Diverse studii au scos la iveală faptul că acesta creşte riscul de avort spontan.

Şi dacă bărbatul fumează?

Fumatul afectează în mod frecvent capacitatea bărbatului de a avea o erecţie. Fumatul poate, de asemenea, afecta în mod direct spermatozoizii, prin modificarea numărului lor, mobilităţii şi structurii acestora.
S-a stabilit, în mod general, că respectiva  concentraţie de vitamină C este mai redusă la bărbaţii cu un număr mai mic de spermatozoizi şi/sau o mobilitate mai redusă a spermatozoizilor şi/sau spermatozoizi cu structură anormală, decât în cazul bărbaţilor ai căror spermatozoizi au proprietăţi ce se încadrează în limitele normale.
Fumatul afectează, de asemenea, capul unui spermatozoid şi îi reduce capacitatea de a penetra ovulul. Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo, SUA, au supus observaţiei, de-a lungul unei perioade de peste doi ani, bărbaţi care fumează mai mult de patru ţigări pe zi şi au comparat valorilor acestora cu cele ale unor nefumători. Ei au bombardat o jumătate de ovul cu spermatozoizi ai fumătorilor şi cealaltă jumătate cu spermatozoizii nefumătorilor. După câteva ore, ei au verificat câţi spermatozoizi se ataşaseră în mod permanent. Ei au constatat că două treimi din spermatozoizii fumătorilor nu au trecut testul. Aceşti spermatozoizi erau cu 75% mai puţini fertili decât cei ai nefumătorilor.

Se presupune că nicotina blochează receptorii unui spermatozoid şi, astfel, capacitatea sa de a adera la ovul scade.
Fumatul poate, de asemenea, dăuna ADN-ului spermatozoizilor. Un studiu publicat în Jurnalul Britanic privind Cancerul evidenţiază în mod clar faptul că fumătorii de sex masculin prezintă riscul de a da naştere unor copii care să se îmbolnăvească la un moment dat de anumite tipuri de cancer, cum ar fi, de exemplu, leucemie şi tumori cerebrale, chiar dacă partenerele lor nu fumează.

Unul din şapte cancere de care suferă copiii pot fi puse pe seama faptului că tatăl este fumător. Fumatul a  1 - 3 ţigări pe zi creşte riscul cu 3%, a 10 - 20 pe zi cu 31% şi a peste 20 de ţigări cu mai mult de 42%. Pe fondul faptului că produşii chimici constituenţi ai fumului de ţigară pot deteriora ADN-ul, este uşor de înţeles că modificarea ADN-ului spermatozoizilor poate determina o creştere a ratei de avorturi spontane.

Fumatul dăunează bebeluşului dumneavoastrăabţinerea-de-la-fumat

Multe femei îşi spun că vor aştepta până rămân însărcinate ca să renunţe la fumat. Noi vă sfătuim insistent să nu adoptaţi o astfel de procedură, din următoarele motive:

În mod normal, veţi fi deja însărcinată în aproximativ două săptămâni înainte să ştiţi efectiv că sunteţi (numai prin observarea ciclului veţi afla într-o fază foarte incipientă că sunteţi însărcinată). Exact în această perioadă puteţi face rău, fără să ştiţi, copilului dumneavoastră nenăscut, prin fumat. Fumul de tutun conţine mai mult de 4.000 de substanţe care trec în sângele copilului dumneavoastră nenăscut şi îi afectează dezvoltarea în diverse moduri.
Nu mai puţin de 45 de studii ştiinţifice au evidenţiat faptul că fumatul este una dintre principalele cauze de greutate scăzută la naştere. Fumatul produce un deficit de oxigen (hipoxie foetală) copilului nenăscut, un fenomen care creşte riscul de naştere prematură şi de malformaţii congenitale. După ce s-a născut, copilul dumneavoastră se va confrunta pentru prima dată cu simptomele de întrerupere.
În cazul femeilor însărcinate, care fumează 30 de ţigări pe zi, probabilitatea de naştere prematură este de 33%; în cazul nefumătoarelor, totuşi, această rată este de doar 6%.

Studiile ştiinţifice au reuşit, de asemenea, să scoată la iveală faptul că, atât în cazul fumătorilor de sex feminin, cât şi celor de sex masculin, probabilitatea de a da naştere unui copil cu toate formele de malformaţii congenitale creşte. Următoarele malformaţii sunt întâlnite din ce în ce mai des: gură de lup, buză de iepure, strabism şi surzenie.
Chiar dacă nu fumaţi dumneavoastră, faptul că aveţi un partener care fumează creşte riscul de malformaţii congenitale cu un factor de 2 ½. Din această bogăţie de rezultate poate fi trasă o singură concluzie: fumatul înainte şi în timpul sarcinii, în perioada de lactaţie şi, de asemenea, după aceasta, este strict interzis!
Dacă partenerul dumneavoastră nu vrea sub nicio formă să renunţe la fumat, ar trebui să fumeze în afara spaţiului în care locuiţi. Aceasta deoarece el însuşi inhalează doar           15% din fumul de ţigară. Restul se împrăştie în aer, poluând mediul înconjurător. Copiii ai căror părinţi fumează inspiră în fiecare ani cantităţi de nicotină care echivalează cu fumatul a aproximativ 60 - 150 de ţigări. Rezultatul este un risc crescut de astm şi de infecţii la nivelul căilor respiratorii.

Alcoolul şi fertilitateapahar-cu-vin

Alcoolul, ca şi nicotina, afectează fertilitatea. Cercetările au demonstrat că femeile care consumă o cantitate mare de alcool sunt predispuse la cicluri neregulate şi chiar suferă de lipsa menstruaţiei şi ovulaţiei, şi că durează, semnificativ mai mult în cazul acestora, să rămână însărcinate.

În cadrul unui studiu danez, peste 7.000 de femei care au încercat să rămână însărcinate fără succes timp de aproape cinci ani, au fost întrebate cu privire la consumul de alcool şi nicotină şi la problemele ginecologice din trecut. Rezultatul a fost acela că acest consum de alcool a fost un factor semnificativ de infertilitate la femeile de peste 30 de ani.
În acest grup de vârstă, la femeile care au consumat mai mult de şapte băuturi alcoolice pe săptămână, probabilitatea de a concepe un copil a scăzut la jumătate, comparativ cu femeile care au consumat mai puţin de o băutură alcoolică pe săptămână.
În 1998 a fost publicat un studiu, în Jurnalul Medical Britanic, care interzicea categoric consumul de alcool femeilor care vor să aibă copii. De două ori mai multe femei care beau unităţi alcoolice sau mai puţine pe săptămână au rămas însărcinate în primele şase luni, comparativ cu femeile care au băut zece unităţi sau mai mult.

Se pare că alcoolul împiedică corpus luteum (corpul galben) să producă o cantitate suficientă de progesteron. Acesta este unul dintre cei mai importanţi hormoni necesari pentru a păstra o sarcină.

Alcoolul şi fertilitatea la bărbaţi 

Nu numai dumneavoastră trebuie să vă abţineţi de la consumul de alcool, ci acelaşi lucru ar trebui să-l facă şi partenerul dumneavoastră. În primul rând din solidaritate cu dumneavoastră şi, în al doilea rând, pentru a creşte şansele de a concepe un copil.
Alcoolul poate produce malformaţii la nivelul spermatozoizilor, având ca rezultat faptul că ovulul nu poate fi fertilizat.
Alcoolul reduce, de asemenea, concentraţia de hormoni necesari pentru a crea spermatozoizii. După un chef cu alcool, numărul de spermatozoizi ai unui bărbat este redus drastic timp de câteva luni.

Consecinţele consumului de alcool în timpul sarcinii cocteiluri

Este bine ştiut faptul că chiar şi mici cantităţi de alcool consumate de o femeie însărcinată încetinesc creşterea copilului său nenăscut şi pot da naştere, mai târziu, unor tulburări de comportament şi dificultăţi de învăţare.

Deşi înainte, consumul de mici cantităţi de alcool de către femeile însărcinate era pe deplin tolerat, este clar astăzi că femeile însărcinate trebuie să se abţină complet de la consumul de alcool.
Abstinenţa totală pentru femeile însărcinate este promovată de mulţi ani în SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Franţa.

Consecinţele consumului de alcool în timpul sarcinii devin observabile numai mai târziu la copil: hiperactivitate şi dificultăţi de învăţare pe de o parte, până la şi inclusiv leziuni grave la nivelul creierului şi surzenie, pe de altă parte. Un sindrom al alcoolismului foetal (FAS) complet dezvoltat determină leziuni cerebrale, tulburări de dezvoltare, interacţiune socială redusă, creştere limitată, greutate scăzută la naştere şi malformaţii cardiace şi renale. Există, de asemenea, o formă mai blândă, cunoscută sub denumirea de tulburare spectrală de alcoolism  fetal (FASD) şi care poate cauza tulburări de coordonare sau deficit de atenţie şi tulburări de ţin de hiperactivitate (ADHD). IQ-ul unui copil care suferă de tulburări spectrale de alcoolism fetal - FASD poate fi redus.

Şi alte produse halucinogene ar trebui să fie interzise

Este de la sine înţeles că în faza de planificare a unui copil toate celelalte produse halucinogene ar trebui, de asemenea, să fie strict interzise pentru ambii parteneri.

Nu esistă produse care să se potrivească cu această selecţie