Boala şi sarcina

femeia şi doctorulControlul sănătăţii pentru planificarea unui copil

Noi recomandăm tuturor cuplurilor care doresc să aibă un copil să efectueze un control al stării de sănătate:

 • - Verificaţi starea vaccinărilor dumneavoastră
 • - Solicitaţi-i ginecologului dumneavoastră să vă efectueze un test de tip frotiu
 • - Solicitaţi să fiţi examinată pentru cancer la sân sau alte forme de cancer
 • - Solicitaţi verificarea istoricului medical al ambilor parteneri
 • - Solicitaţi să fiţi testaţi pentru HIV

Infecţiile cu transmitere sexuală pot cauza infertilitate. Un bărbat care suferă de o boală cu transmitere sexuală (şi probabil că nu ştie aceasta) îşi riscă nu numai propria fertilitate dacă, de exemplu, i se inflamează prostata, ci şi pe cea a partenerei sale, în cazul în care o infectează şi pe ea. Acest lucru este valabil şi dacă femeia îşi infectează partenerul.

Ce simptome indică o infecţie?

 • * Senzaţie de mâncărime, inflamare, sensibilitate sau durere la nivelul vaginului
 • * O scurgere vaginală anormală, care are, de exemplu, un miros sau o culoare neobişnuite
 • * Dureri la urinare
 • * Dureri în partea de jos a abdomenului
 • * Disconfort în timpul actului sexual
 • * Sângerări anormale
 • * Tumefieri sau inflamări în zona genitală

Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală la bărbat:

 • * Scurgere din penis
 • * Inflamări în zona genitală
 • * Necesitatea frecventă de a urina şi durere în momentul urinării
 • * Noduli limfatici inflamaţi în zona inghinală
 • * Dureri la nivelul testiculelor sau prostatei

Antibioticele şi sarcina

Antibioticele luate pentru a trata o infecţie distrug nu numai bacteriile dăunătoare, ci şi pe cele benefice. Aceasta vă predispune la infecţii fungice, (în principal infecţii cu levuri). Ar trebui, prin urmare, pe lângă tratamentul dumneavoastră cu antibiotic, ca pe o perioadă de trei luni să luaţi un supliment alimentar probiotic bun, care să conţină diferite tulpini de bacterii benefice. (Evitaţi băuturile probiotice, care de obicei conţin mult zahăr, şi practic alimentează ciuperca).

Infecţiile cu transmitere sexuală apar adesea în mod ascuns, fără simptome. Din acest motiv, o examinare este cu atât mai importantă, pentru a fi stabilit un diagnostic şi pentru ca un tratament să poată fi început cât mai curând posibil. Pe lângă aceasta, tratarea unei astfel de infecţii în timpul sarcinii este complicată, iar infecţia poate, de asemenea, dăuna bebeluşului şi poate declanşa contracţii premature.

Candida şi sarcina

Deşi candida nu este o boală cu transmitere sexuală, infecţiile cu candida afectează semnificativ consistenţa mucusului cervical. Aceasta este denumită infecţie cu levuri. Resimţiţi arsuri şi mâncărime la nivelul vaginului şi/sau secreţia începe să miroasă. Consultaţi-l pe medicul dumneavoastră – nu numai din cauza senzaţiei de mâncărime, ci şi deoarece poate deveni mai greu să concepeţi un copil atunci când aveţi o infecţie cu levuri. O infecţie cu levuri poate apărea atunci când levura care apare în mod natural în corpurile noastre (Candida albicans) scapă de sub control. O creştere nesănătoasă a Candida albicans poate apărea în cazul în care consumaţi hrană nesănătoasă, cu un conţinut foarte ridicat de zahăr. Schimbaţi-vă obiceiurile alimentare! Mâncaţi mai sănătos şi evitaţi zahărul rafinat ori de câte ori este posibil. Introduceţi în meniul dumneavoastră iaurtul probiotic (Lacatobacillus acidophilus) – acesta ajută la restabilirea echilibrului natural al florei intestinale.

Această infecţie cu levuri vă poate împiedica să rămâneţi însărcinată şi prin faptul că vă alungă dorinţa de a face sex, deoarece sexul este pur şi simplu prea dureros. Aceasta poate afecta, de asemenea, mediul vaginal şi poate avea un efect de respingere asupra spermatozoizilor. Este important să asiguraţi eliminarea unei posibile infecţii înainte sau în timpul unei sarcini, deoarece bebeluşul se poate infecta la naştere, în timp ce trece prin filiera genitală. La bebeluşi, Candida albicans produce eritem fesier /erupţie cutanată produsă de pempers ora şi stomatită candidozică, ceea ce cauzează adesea probleme atunci când alăptaţi. Stomatita candidozică apare destul de frecvent în timpul sarcinii: aproximativ una din patru femei este afectată, din moment ce secreţiile vaginale ale unei femei însărcinate încurajează dezvoltarea de levuri. La bărbat, candida poate produce senzaţie de mâncărime sau durere la nivelul penisului.

 

De obicei sunt utilizate antimicotice pentru a combate infecţiile cu levuri, deoarece sunt foarte eficiente şi, de asemenea, complet nedăunătoare în perioada dinaintea sarcinii. Totuşi, o abordare şi mai bună o reprezintă combaterea infecţiei prin mijloace naturale. Sunt ideale suplimentele alimentare probiotice, care conţin bacteriile Lactobacillus şi Bifidobacterium. Un alt agent antifungil natural este usturoiul; ideal, serviţi ca supliment alimentar căţei de usturoi bine maturaţi. Pentru a preveni alte infecţii fungice, evitaţi să purtaţi blugi strâmţi şi lenjerie intimă sintetică sau dresuri nenecesare. Ciclurile de spălare ale maşinilor de spălat moderne la temperaturi reduse nu reuşesc să distrugă complet sporii de Candida albicans, având ca rezultat faptul că puteţi să vă reinfectaţi cu propria dumneavoastră lenjerie. Ar trebui, prin urmare, să treceţi un fier de călcat fierbinte peste guseurile lenjeriei dumneavoastră intime sau puteţi seta un ciclu de spălare la temperatură mai ridicată. Sau puteţi adăuga un dezinfectant de rufe la ciclul de clătire.
Este, de asemenea, considerabil să evitaţi alimentele cu un conţinut ridicat de zahăr, precum, de exemplu, dulciurile /bomboanele, prăjiturile, alimentele procesate, băuturile acidulate şi alcoolul.

Chlamydia şi sarcina

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală şi, în special la femei, o infecţie se prezintă în mare parte asimptomatic. Este estimat faptul că 10 până la 40% dintre toate femeile netratate dezvoltă o inflamaţie pelviană.

Chlamydia este adesea descrisă ca o bombă cu ceas pentru fertilitate. Este o infecţie bacteriană care poate cauza probleme femeilor care au fost infectate în perioada de pregătire a terenului sau în timpul sarcinii.

Colegiul Regal al Medicilor estimează faptul că chlamydia este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală şi reprezintă, la nivel global, cea mai importantă cauză de afecţiuni pelviene inflamatorii. Cel mai frecvent grup de vârstă pentru contractarea chlamydiei este cel sub 25 de ani. Cel mai îngrijorător lucru este că peste 75% dintre femei nici nu ştiu că sunt infectate, deoarece nu au niciun simptom evident; numai un număr foarte mic de femei raportează senzaţie de arsură în momentul urinării şi scurgeri vaginale. La bărbaţi, chlamydia poate produce simptome de uretrită (inflamare a uretrei), precum şi, de exemplu, o senzaţie de arsură în momentul urinării.

Au fost concepute proceduri de testare care să vă permită să vă testaţi acasă, în mod discret, în vederea unei eventuale detectări a chlamydiei, utilizând un set de testare la domiciliu.
Dacă infecţia rămâne netratată, aceasta se poate extinde la nivelul organelor de reproducere superioare (uter, trompe uterine şi ovare) şi poate produce o boală pelviană inflamatorie sau o sarcină ectopică. Aceasta poate declanşa, de asemenea, o inflamaţie a colului uterin, care determină infertilitate pe perioadă limitată, deoarece endometrul este afectat.

Peste 10% dintre femeile însărcinate sunt infectate cu chlamydia. Fără tratament, ele se supun unui risc crescut de avort spontan sau de rupere a membranelor şi eliminare a lichidului înainte de termen (lichidul amniotic, care înconjoară copilul nenăscut). Un studiu efectuat de Institutul Naţional pentru Sănătatea Copilului şi Dezvoltare Umană concluzionează că femeile însărcinate, care sunt infectate cu chlamydia, prezintă un risc de două-trei ori mai mare de avort spontan. La bărbaţi, infecţia se poate extinde la nivelul testiculelor şi epididimului şi poate diminua semnificativ calitatea spermatozoizilor. Se estimează că unul din zece bărbaţi este afectat, caz în care nu numai calitatea şi cantitatea spermatozoizilor este compromisă, ci şi ADN-ul spermatozoizilor. Aceasta face dificilă fertilizarea ovulului de către spermatozoid. Un bărbat poate, de asemenea să transmită chlamydia partenerei sale, fără să ştie că este infectat.

Gonoreea şi sarcina

Gonoreea – o “doză de blenoragie” – este foarte infecţioasă.
Sexul neprotejat cu o persoană infectată determină infectarea în 90% dintre cazuri! De două ori mai mulţi bărbaţi decât femei sunt infectaţi. Chiar şi această infecţie bacteriană se prezintă adesea total asimptomatic. Aceasta poate cauza o scurgere vaginală neplăcută, dureri pelviene şi dureri la urinare. Dacă nu este tratată, ea dă naştere adesea unei afecţiuni pelviene inflamatorii. Trompele uterine sunt blocate. În acest caz, fertilitatea este compromisă şi riscul unei sarcini ectopice este, de asemenea, crescut. Bărbaţii pot prezenta şi ei o scurgere, dureri la urinare şi temperatură ridicată.

Tratament: Gonoreea este tratată cu antibiotice. Deşi devine din ce în ce mai rară, ar trebui ca dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră să vă supuneţi unui test şi, dacă este necesar, să vi se administreze tratamentul necesar.

Nu esistă produse care să se potrivească cu această selecţie