Greutatea şi planificarea copilului

cântarulNu trebuie neapărat să aveţi greutatea ideală pentru a rămâne însărcinată, pentru că în cazul majorităţii femeilor fertilitatea nu este compromisă prea mult de câteva kilograme.
Ceea ce multe femei nu reuşesc să înţeleagă este că şi starea de subponderabilitate poate afecta semnificativ fertilitatea dumneavoastră şi poate fi motivul pentru care nu rămâneţi însărcinată.

Dacă totuşi IMC-ul dumneavoastră este de peste 25, greutatea dumneavoastră vă poate afecta fertilitatea. În acest caz, ar trebui să solicitaţi consultanţă profesională, în loc să vă înfometaţi fără să fiţi examinată. Multe diete nu sunt echilibrate şi vă pot afecta capacitatea de a concepe. Contactaţi un nutriţionist cu experienţă, care vă poate arăta cum să pierdeţi din greutate într-un mod sănătos.
Starea de supraponderabilitate este, de asemenea, gravă, din următoarele motive:
Ovarele dumneavoastră pot stoca mari cantităţi de grăsime. Aceasta împiedică ovulaţia, iar echilibrul dumneavoastră hormonal va fi tulburat. Femeile supraponderale sunt, de asemenea, afectate mult mai mult de avort spontan, decât femeile cu greutate normală.

Schimbare minimă – efect maxim

Pentru a vă motiva:
Deja o scădere în greutate de 5 - 10% – în cazul femeilor care au dificultăţi în conceperea unui copil şi care au un IMC mai mare de 25 – îşi pot îmbunătăţi semnificativ şansele de a rămâne însărcinate. Reducerea greutăţii în exces determină adesea o sarcină complet naturală şi este unul dintre cei mai importanţi factori în tratarea femeilor care vor să aibă un copil.

Formula IMC

IMC (Indicele de Masă Corporală) este calculat folosind următoarea formulă:
IMC = kg/m⊃2;
Haideţi să calculăm, de exemplu, indicele IMC al unei femei care are 1.65 m înălţime şi  cântăreşte 80 kg:

Înălţime x înălţime: 1.65 x 1.65 = 2.7225
Greutate / rezultat: 80 ÷ 2.7225 = 29.38

Indicele de Masă Corporală al acestei femei este, prin urmare: 29.38
Iată o prezentare generală pe scala IMC .

Starea de subponderabilitate şi fertilitatea

Subponderabilitatea severă (IMC 18 sau mai puţin) poate determina, de asemenea, tulburări de ciclu. Acest lucru este însoţit frecvent de efectul secundar al absenţei ovulaţiei şi chiar menstruaţiei.

Dacă sunteţi subponderală, este deosebit de important să consumaţi toţi nutrienţii vitali în cantităţi suficiente.
O anumită cantitate de grăsime corporală este importantă, deoarece hormonii sexuali au nevoie de grăsime pentru a fi produşi şi pentru metabolismul lor.

Dacă doriţi să vă îngrăşaţi, deoarece aveţi sentimentul că greutatea dumneavoastră scăzută vă afectează capacitatea de a avea un copil, atunci vă rugăm să o faceţi într-un mod sănătos. Abţineţi-vă de la consumul de alimente care au un conţinut ridicat de calorii, dar redus de nutrienţi.

Nu esistă produse care să se potrivească cu această selecţie