Poluanţii din mediu și sarcina

substanţele-toxice-fertilitateaSuntem înconjuraţi, în mediul nostru, de substanţe toxice care pot fi dăunătoare hormonilor noştri: pesticidele şi erbicidele, substanţele chimice şi aditivii din alimente, agenţii contaminanţi din apa potabilă, compuşii toxici din emisiile de eşapament şi fumul de ţigări, substanţele chimice din solvenţi, mase plastice şi adezivi şi toate substanţele pe care le absorbim prin piele din machiaj, vopsele de păr şi produse de curăţare a locuinţei.

Conform unui comunicat de presă emis de către organizaţia Prietenii Pământului pentru a  evidenţia o campanie pentru produse chimice mai sigure, cunoaştem acum peste 300 de substanţe prezente în vieţile noastre de mai puţin de 50 de ani şi care pot fi stocate în organismele noastre: ele scad concentraţia de nutrienţi, care sunt importanţi pentru fertilitate, şi compromit echilibrul nostru hormonal.

Analizele arată că pesticidele, masele plastice şi lucrurile la care suntem expuşi zi de zi - precum, de exemplu, aditivii, conservanţii, ţigările, alimentele cu conţinut ridicat de grăsimi, alcoolul şi cafeaua – conţin substanţe toxice care ne tulbură echilibrul hormonal şi cresc riscul de infertilitate şi chiar cancer. Iar în cazul femeilor care sunt expuse la metale grele, precum plumbul, aluminiul, cadmiul, există o probabilitate mai mare de a avea cicluri neregulate şi de a suferi de fluctuaţii hormonale.

Pentru a permite sistemului dumneavoastră natural de detoxifiere a organismului să funcţioneze netulburat, trebuie să găsiţi moduri de a vă îmbunătăţi atât dieta, cât şi stilul de viaţă, în ceea ce priveşte alimentaţia, nutrienţii suficienţi şi echilibrul.

Ar trebui, de asemenea, să aveţi în vedere următoarele:
Spălaţi fructele şi legumele proaspete sub jet de apă, dar nu le scufundaţi în apă. Acesta este un mod mai bun de eliminare a reziduurilor de pesticide.
Spălaţi şi curăţaţi de coajă fructele şi legumele care nu sunt organice înainte de a le consuma. Îndepărtaţi, de asemenea, frunzele exterioare de la verze şi alte legume cu frunze. Ajutoare nedăunătoare pentru curăţarea legumelor sunt disponibile în toate magazinele cu alimente sănătoase, care se respectă; dar puteţi, de asemenea, să adăugaţi câteva linguri de oţet într-un vas cu apă. Spălarea intensă nu poate îndepărta pesticidele conţinute în interiorul produsului, dar curăţarea cojii fructelor şi legumelor poate reduce conţinutul rezidual cu trei sferturi. Totuşi, dacă optaţi pentru produse organice, nu este necesar să curăţaţi decât suprafaţa exterioară. Asiguraţi-vă că includeţi o selecţie bogată de fructe şi legume în meniul dumneavoastră. Astfel, evitaţi ingerarea în exces a unui anumit pesticid.

Protejaţi-vă împotriva maselor plastice

Bem în mod constant din sticle de plastic şi consumăm alimente care sunt ambalate în plastic; există o îngrijorare din ce în ce mai mare, în rândul oamenilor de ştiinţă, cu privire la caracterul complet dăunător sau nu al acestor produse. Acelaşi lucru se aplică şi cănilor din metal şi materialelor care sunt utilizate pentru a trata dantura.
Unul dintre produşii chimice este Bisfenol A, un xenoestrogen care este utilizat în materialele de ambalare pentru alimente (folii de împachetare şi cutii de conserve), biberoanele, vasele de plastic şi plombele. Pentru a ilustra în mod clar efectul enorm al acestor substanţe chimice: unor muncitori de sex masculin le-au crescut sâni după ce au inhalat praf care conţinea Bisfosfat A. Un studiu a demonstrat că femeile care au suferit unul sau mai multe avorturi spontane, aveau o concentraţie triplă de Bisfosfat A în sânge, comparativ cu femeile care n-au suferit niciodată un avort spontan.

Atâta timp cât nu cunoaştem mai multe detalii exacte cu privire la modul în care masele plastice ne pot afecta sănătatea, ar trebui să luaţi nişte măsuri simple pentru a vă proteja:
Utilizaţi recipienţi de plastic şi veselă şi tacâmuri din polietilenă care nu conţin plastifianţi. Dacă nu puteţi stabili acest lucru clar din descrierea sau eticheta produsului, nu cumpăraţi produsul.
Atunci când gătiţi sau reîncălziţi mâncarea, nu permiteţi recipienţilor de plastic să intre în contact cu mâncarea. Nu împachetaţi alimentele în folie de plastic, utilizaţi în schimb hârtie. Atunci când cumpăraţi alimente sigilate în folie, scoateţi alimentele din ambalaj imediat şi depozitaţi-le într-un recipient corespunzător. Nu ţineţi alimentele cu un conţinut ridicat de grăsimi în recipiente din plastic. Xenoestrogenii sunt lipofilici, adică pot fi transferaţi unor alimente cu conţinut ridicat de grăsime.


Atunci când cumpăraţi brânză tare, sigilată în folie de plastic, răzuiţi suprafaţa cu un cuţit. Nu utilizaţi recipiente de plastic în cuptorul cu microunde. În mod ideal, ar trebui să vă abţineţi complet de la încălzirea alimentelor într-un cuptor cu microunde.
Utilizaţi sticle de sticlă! Băuturile acidulate din doze şi sticle de plastic au o concentraţie de aluminiu de şase ori mai mare. În plus, o cantitate mică din stratul interior al cutiilor de metal sau sticlelor de plastic se dizolvă în băutură.
Reumpleţi propria dumneavoastră sticlă care să nu fie din plastic, în loc să utilizaţi sticle toxice de plastic. Este în interesul sănătăţii dumneavoastră să aveţi propria dumneavoastră sticlă de apă şi să beţi din ea pe tot parcursul zilei.

Am învăţat deja cât de important este să beţi suficiente lichide atunci când vreţi să rămâneţi însărcinată. Apa nu este crucială numai pentru detoxifierea organismelor noastre, ci completează şi alimentarea cu lichid a ficatului, rinichilor şi glandelor suprarenale; ea, de asemenea, purifică şi reîntinereşte celulele şi le ajută să se repare. Apa este probabil cel mai important ingredient al unei diete sănătoase şi un regim de detoxifiere. Conştientizarea faptului că o mare parte a apei provenind din reţeaua principală de alimentare este contaminată a dat naştere unei creşteri a consumului de apă îmbuteliată. Problema aici constă în faptul că următoarea sticlă de apă pe care o beţi poate fi nimic mai mult decât apă din reţeaua principală, care a fost trecută printr-un filtru.

Optaţi întotdeauna pentru apă minerală, deoarece apa vândută sub denumirea de “apă de izvor” poate fi pur şi simplu apă din reţeaua principală de alimentare, sub un alt nume.
Cel mai simplu şi, în acelaşi timp cel mai ieftin mod de a vă asigura cu privire la puritatea apei pe care o beţi este să utilizaţi propriul dumneavoastră sistem de filtrare. Căni cu filtru sunt disponibile în toate magazinele care se respectă. Utilizaţi apa filtrată atât pentru gătit, cât şi pentru băuturi calde şi reci. Dar luaţi în considerare faptul că materialul din filtru poate fi un teren ideal de înmulţire pentru bacterii; ar trebui, prin urmare, să înlocuiţi filtrele în mod regulat şi să curăţaţi temeinic cana. Un filtru de bună calitate ar trebui să elimine metalele grele precum plumbul şi cadmiul, ca şi clorul, sau cel puţin să reducă în mare parte concentraţia acestora.

Evitaţi metalele grele!plasticul-fertilitatea

Cadmiul

Aşa după cum arată diferite studii, şi cadmiul are un efect dăunător asupra fertilităţii masculine şi feminine. Acest element foarte toxic se găseşte în fumul de ţigară, se acumulează în organism şi blochează absorbţia substanţelor vitale, precum zincul, care este important pentru fertilitate.

Ceea ce puteţi face este simplu: Renunţaţi la fumat şi protejaţi-vă împotriva fumatului pasiv.

Aluminiulaluminiul-fertilitatea-sarcina

Studii ştiinţifice au arătat că aluminiul afectează absorbţia nutrienţilor şi poate, prin urmare, avea un impact şi asupra fertilităţii. Cele mai importante surse de aluminiu sunt: antacizii, deodorantele, agenţii de anti-aglutinare din laptele praf, vasele de bucătărie din aluminiu, dozele de băuturi şi folia.
Ce puteţi face: Cumpăraţi deodorante fără aluminiu. Aruncaţi toate vasele şi tigăile dumneavoastră de aluminiu şi înlocuiţi-le cu vase de bucătărie din fier, sticlă şi inox. Nu beţi băuturi din doze de aluminiu, deoarece metalul s-ar putea dizolva în băuturi.

Mercurul

Mercurul este un metal greu, foarte toxic. Urme de mercur se găsesc în pesticide, plombe şi anumite tipuri de peşte. Studiile au arătat că acesta reduce fertilitatea. Un motiv este acela că acest metal se acumulează în glanda pituitare, care este crucială pentru stimularea producerii hormonilor sexuali.

Dentistele au o rată mai mare de avorturi spontane; asistentele stomatologice care vin în contact cu mercurul prin intermediul plombelor ce conţin amalgam au o rată de fertilitate mai redusă decât cele care n-au nici un contact cu acest metal greu.
Dacă plombele dumneavoastră dentare au un aspect gri închis sau argintiu, ele conţin mercur şi diverse alte metale sub forma unui aliaj cunoscut sub denumirea de amalgam. Din nefericire, mercurul este toxic. Acesta poate fi eliberat din plombă sub formă de vapori şi poate trece în organismele noastre, în special atunci când consumăm o băutură fierbinte, precum ceai sau cafea, atunci când ne spălăm pe dinţi sau mestecăm gumă. Un studiu în care au fost evaluate peste 100 de rapoarte de cercetare şi dosare medicale ne face să presupunem că acumularea de mercur în organism poate cauza multe simptome diferite, printre care alergii, extenuare cronică, episoade depresive, dureri asemănătoare gripei, probleme legate de menstruaţie, niveluri reduse de spermatozoizi, tulburări de ovulaţie şi avorturi spontane.

Ce puteţi face: Atunci când aveţi nevoie de o nou plombă, întrebaţi-l pe dentistul dumneavoastră despre alternative. Dacă aveţi deja plombe de amalgam, solicitaţi-i dentistului dumneavoastră să efectueze un test pentru a vedea dacă se poate elibera mercur. Poate că v-aţi dori acum să vă fie schimbate plombele cu amalgam? Dacă testul scoate la iveală că nu există niciun indiciu cu privire la faptul că mercurul trece în organismul dumneavoastră, nu ar trebui să dispuneţi atunci efectuarea lucrării de înlocuire în perioada dinainte de sarcina planificată, deoarece chiar în timpul lucrării şi prin aceasta însăşi s-ar putea elibera mercur. Sfatul nostru este să asiguraţi finalizarea tuturor tratamentelor stomatologice necesare cu trei luni înainte de a încerca să rămâneţi însărcinată; evitaţi, de asemenea, radiografiile, plombele şi anestezicele imediat ce v-aţi implicat activ în acţiunea de a rămâne însărcinată. Este posibil să fiţi deja însărcinată în câteva săptămâni înainte de a afla sigur.

Cuprul

Cuprul este unul dintre elementele esenţiale de marcare, dar poate fi toxic în concentraţii mai ridicate. Organismul absoarbe cuprul din conductele de apă şi chiar dintr-un sterilet. Principala problemă pe care o prezintă cuprul: în cazul în care concentraţia sa creşte prea mult, absorbţia zincului va fi împiedicată. Deficitul de zinc este un factor care contribuie la infertilitate şi ar trebui, prin urmare, să monitorizaţi concentraţia de cupru din organismul dumneavoastră. Un lucru pe care-l puteţi face: nu purtaţi bijuterii din cupru, dacă planificaţi să rămâneţi însărcinată.

Substanţe toxice din casă 

Mulţi experţi sunt de părere că aerul contaminat din case, birouri şi alte clădiri reprezintă unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sănătate şi fertilitate.

Covoarele, vopselele şi materiale decorative
Dacă planificaţi să rămâneţi însărcinată, ar trebui să aveţi o grijă deosebită atunci când vine vorba despre decorarea locuinţei dumneavoastră. Vopselele care conţin solvenţi şi substitut de terebentină degajă vapori care pot rămâne în aer timp de săptămâni după ce vopsitul a fost finalizat. De asemenea, covoarele noi conţin conservant formaldehidic, care poate irita mucoasele ochilor, nasului şi gâtului. Un studiu american, efectuat asupra unor femei care sufereau de o infertilitate inexplicabilă, a scos la iveală o concentraţie ridicată de două substanţe chimice care se găsesc în covoare, tapiţeria din piele şi agenţii de conservare a lemnului.

Produsele chimice din casăagenţii de poluare din substanţele chimice toxice şi planificarea unui copil

Pentru a reduce numărul de substanţe chimice utilizate în casă, precum, de exemplu, substanţele de lustruit, înălbitorii, detergenţii şi spray-urile de cameră, respectaţi următoarele recomandări:

Evitaţi contactul cu amoniacul toxic; acesta vă poate irita ochii şi organele respiratorii şi poate produce arsuri la nivelul pielii. Amestecaţi oţet distilat sau oţet de mere cu apă, în raport de 1:1 şi turnaţi soluţia într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizaţi pe ferestrele dumneavoastră şi ştergeţi-le cu hârtie de ziar  – acesta vă oferă strălucire fără dâre.

Un pic de oţet pe o cârpă umedă este ideal pentru curăţarea lemnului nelăcuit. Puteţi, de asemenea, să adăugaţi oţet la dispozitivul dumneavoastră de curăţare cu aburi. Acesta ucide acarienii din praf şi bacteriile. Creaţi propriul dumneavoastră spray de cameră, amestecând câteva picături de ulei esenţial cu bicarbonat de sodiu. Pulverizaţi pe covor şi lăsaţi-l să acţioneze timp de 15 minute, înainte de a aspira covorul.

Spray-urile de curăţare pentru baie lasă în urmă o peliculă fină de substanţă chimică. Gazele uşor volatile pot fi inhalate şi pot cauza dificultăţi de respiraţie. În locul agenţilor de curăţare, puteţi folosi un amestec de două părţi de apă şi o parte de oţet.

O bună alternativă la substanţele de curăţare pentru podele, care conţin multe substanţe chimice: adăugaţi o cană de oţet la o găleată de apă.


Substanţele de toaletă şi produsele cosmetice

Multe parfumuri şi substanţe parfumate conţin substanţe chimice dăunătoare; ar trebui, prin urmare, să citiţi întotdeauna eticheta cu atenţie. Atunci când aplicaţi un machiaj şi produsele de hidratare, aveţi grijă, deoarece substanţele chimice pe care le conţin pot trece prin piele.


Multe produse de toaletă de baie comerciale conţin detergenţi şi parfumuri artificiale, care produc iritarea pielii şi mucoaselor. Puteţi să faceţi, în mod confortabil, o baie relaxantă, adăugând în apa de baie substanţe naturale, ca de exemplu plante parfumate uscate sau proaspete (încercaţi lavandă, rozmarin sau mentă), uleiuri esenţiale sau o cană de săruri Epsom. Pentru o baie cu spumă, utilizaţi săpun natural sau organic, pe care îl puteţi cumpăra din magazine cu produse integrale sau farmacii.

Cât de dăunător este tratamentul de la coafor?vopselele-pentru-păr-sarcina-planificarea unui-copil

Dacă vreţi să rămâneţi însărcinată, ar trebui să nu vă vopsiţi părul şi nici n-ar trebui să utilizaţi niciun tratament pentru păr care include scalpul. Dacă sunteţi deja însărcinată, este recomandat să aşteptaţi până în luna a patra, înainte de a vă supune oricăror tratamente pentru păr. Faceţi-vă şuviţe – aceasta este o bună alternativă la vopsitul complet, deoarece în acest caz, substanţele chimice sunt absorbite doar de păr şi nu intră în contact cu pielea capului. Merită să încercaţi alternative nedăunătoare la vopselele chimice pentru păr.

Substanţele toxice de la locul de muncă

Şoferi de taxi şi de camioane

 După cum arată studiile, petrecerea multor ore într-o poziţie sedentară, în timpul condusului, determină un număr redus de spermatozoizi sau spermatozoizi cu structură anormală.

Sudorii, bucătarii şi pompierii

Fiecare profesie care implică expunerea bărbaţilor la căldură puternică poate reduce calitatea şi cantitatea spermei lor. Pompierii intră, de asemenea, în contact cu un mare număr de substanţe chimice, care le pot dăuna sănătăţii şi le pot afecta în mod negativ fertilitatea.

Vopsitorii, personalul de curăţenie din birouri, tehnicienii din laboratoarele chimice

Contactul cu solvenţi şi alte substanţe toxice poate reduce fertilitatea bărbaţilor şi femeilor, deşi astăzi există semne din ce în ce mai puternice că efectele asupra femeilor ar putea fi mai dramatice.

Fermierii

S-a demonstrat că fermierii şi agricultorii care intră în contact cu pesticidele şi alte substanţe chimice au un număr mai mic de spermatozoizi.

Doctorii, chirurgii veterinari şi dentiştii, personalul din cabinetele medicale şi spitale 

Fertilitatea femeilor şi bărbaţilor care sunt expuşi în mod regulat la gaze anestezice, oxid de etilenă, citostatice, mercur şi raze X este puternic pusă în pericol. Există în mod specific probabilitatea ca bărbaţii care, prin munca lor, intră în contact cu razele X, să aibă un număr mai scăzut de spermatozoizi.

Decoratorii, tipografii

După cum am menţionat deja mai sus, contactul regulat cu solvenţi şi vopsele poate afecta fertilitatea atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor.

Muncitorii din industrie

care, prin intermediul muncii lor, intră în contact cu formaldehida, pot suferi de fertilitate redusă. Un risc specific îl prezintă muncitorii din spitale şi, de asemenea, femeile care muncesc în fabrici în care sunt produse mase plastice, vopsele, materiale sub formă de spumă, răşini şi mobilă.

Personalul de curăţenie şi manichiuristele

Femeile care lucrează în timpul sarcinii într-un salon de înfrumuseţare sau ca personal de curăţenie sunt supuse unui risc mai ridicat de a avea un copil cu dificultăţi de învăţare. Un studiu a scos la iveală faptul că respectivul contact cu solvenţi la locul de muncă în timpul sarcinii a avut ca rezultat naşterea de copii cu tulburări de atenţie şi niveluri mai reduse de IQ.

Coafezele

Pentru femeile care au intrat în contact zilnic, timp de mai mulţi ani de zile, cu vopselele chimice pentru păr, riscul de avort spontan pare a fi uşor mai ridicat. Se presupune că un contact regulat cu substanţele dăunătoare fătului, conţinute în vopsele  (teratogene) poate produce malformaţii congenitale şi creşte riscul de avort spontan.

Slujbe cu un nivel ridicat de strescrățenia-fertilitatea-sarcina

Stresul este recunoscut ca fiind dăunător fertilităţii şi, conform unor cercetări recente, există o posibilă legătură între slujbele cu un nivel de stres ridicat şi un risc crescut de avort spontan. Pe lângă contactul cu poluanţii din mediu şi stresul unei activităţi solicitante, mai există şi alţi factori care pot afecta fertilitatea: femeile care lucrează pe timp de noapte sau în schimburi, piloţii şi echipajul din cabină pot, de asemenea, întâmpina probleme atunci când planifică să rămână însărcinate, deoarece lipsa luminii zilei şi diferenţele de fus orar pot afecta ciclul menstrual şi ovulaţia. Şi în cazul bărbaţilor, stresul care rezultă dintr-un program de lucru neobişnuit le poate dăuna sănătăţii şi fertilităţii.

Nu esistă produse care să se potrivească cu această selecţie